OpenStreetMap – карта за състоянието на пътищата в България

Целта на тази тема е да се предостави информация относно качеството на пътищата в България. Стремежът е картата да се актуализира редовно, за да дава информация за качеството на настилката на пътищата, която да бъде от полза като се избира маршрут при пътуване в страната. Моля, предоставяйте информация, която би могла да бъде полезна за актуализиране на картата относно нови отсечки, които все още не са отбелязани, или съществуващи такива, които наскоро са били ремонтирани.

Инициативата беше започната във форума на SkyscrapperCity и се доразвива от мен и няколко приятели. Суровите данните са в свободен формат и могат да бъдат редактирани от всеки в OpenStreetMap.

Линк за картата

FAQ

1. Колко често се обновява картата?
В началото на проекта имаше адски много нови данни и слоя се ъпдейтваше на всеки 2-3 дни. След това постепенно периода се увеличава и в момента рендваме слоя на седмица-две. Това зависи от вашата активност – ако ни пращате повече данни, ще ъпдейтваме по-често.

2. От къде взимате данни за състоянието на отсечките?
От вас – потребителите. От форуми, от познати, които пътуват. През опцията „Добави данни“ на картата също са качени над 700 отсечки до момента.

3. Как да използвам „Добави данни“?
Попълнете в свободен текст полетата „От“, „До“ и „Състояние“. „От“ и „До“ биха могли да са нещо като „с. Долно Нагорнище“, „разклона на път I-8 за с. Дебелец“, „разклона на път 602 с път 6″…

4. Може ли да ни покажете състоянието и на градските улици?
Каквото ни изпратите – това вкарваме. Ако ни пратите градски улици – ще ги имате. Имайте предвид обаче че състоянието им се променя доста по-бързо от това на останалата пътна мрежа (улици се разбиват за една седмица, други за същото време претърпяват основен ремонт) и обновявайте данните които ни пращате.

5. Може ли да пращаме данни за пътища извън България?
Ако се намират близко до границата – няма проблем. Ако са по надалече или в друг край на света, ще трябва да го обсъдим.

6. Пешо казва че отсечката Х е зелена, а аз казвам че е жълта. Какво правим?
Разкажете ни защо мислите така и ние ще решим как да се появи на картата.

7. Добавих отсечката от Х до У, но не се появи на картата?
Данните минават през човек, който преценява кое как да се запише. Няма възможност за редакция в реално време.

8. Добавих отсечката от Х до У и е маркирана като качена, но все още я няма на картата?
Зелената маркировка от страни означава че хората, които качват данните са минали през отсечката и са я изпратили към OpenStreetMap. До 2-3 дни ще се появи на картата със следващото рендване.

9. Данните в OpenStreetMap не са ли публични? Не мога ли директно да ги редактирам през Potlatch/JOSM? Защо трябва да ползвам „Добави данни“ и да чакам докато отсечката ми се появи на картата?
Естествено че всеки може да редактира данните в OSM! „Добави данни“ е за тези които не знаят как става или не ги интересува много много какво движи картата.

10. Пътят Х е отбелязан като червен, но не е толкова зле. Минавам оттам често.
Път по който знаете дупките и ги минавате със затворени очи не значи че е хубав път. Човек който минава от там за първи път може да си потроши колата. Като цяло ако има дупки, които ви карат да намаляте скоростта или трябва да ги заобикаляте (особено с навлизане в насрещното движение) – пътят е червен.

11. Пътят между село Х и село У въобще го няма?
Пишете ни. Ще отнеме известно време да намеим GPS трак, но ако имате такъв може да ни го изпратите и ще го качим незабавно.

12. Пътищата от картата ви нямат нищо общо с реалността! Пътят Х е маркиран като червен, а онзи ден са го ремонтирали. Пътят У е маркиран като зелен а целия е в дупки!
Естествено че пътната обстановка се променя. Нямаме кристално кълбо и не виждаме какво става навсякъде по света. За това разчитаме на вас – потребителите за обратна връзка, ако намерите някакво несъответствие.

13. Плагиати! И ние от форум Х имахме идея за такава карта.
Ами направете я де 🙂 До сега съм виждал няколко варианта които представляваха сканирана пътна карта на България очертана с трицветен флумастер с данни от преди 5 години… Най-доброто което имаше беше във форума на SkyscrapperCity, чийто проект продължаваме.

14. Искам да направя дарение на проекта. Заслужавате си го!
Радвам се че мислите така 🙂 Парични дарения не приемаме, но винаги сме отворени за почерпка 🙂

15. Имам сървър на който мога да хостна проекта.
И ние имаме 🙂 Ако става дума обаче за сериозна самостоятелна машина (без чужди процеси по нея) с пълен достъп и стабилен трафик – звънкайте.

16. Защо се мъчите още, след като вече има Google Street View?
GSV не показва нещата в реално време. Снимките са правени преди доста време – месеци, година – и няма изгледи да се ъпдейтват скоро. GSV е доста сериозно out of date за целите на нашия проект. Освен това доста шосета и улици ги няма вътре (обещаваха 100% покритие на България, ама другия път), докато при нас има възможност наистина да се добавят всички отсечки. Освен това при нас много по-лесно се виждат нещата с овърлей върху картата, докато с GSV трябва визуално да проследите целия път, което би ви отнело толкова време колкото и да го пропътувате.

Comments

comments

41 коментара към “OpenStreetMap – карта за състоянието на пътищата в България”

  1. Здравейте !
    Моя критерии за достоверността на една карта са малките пътища който познавам . Един от тези пътища липсва на картата. Това е гр.Средец-с.Белила -с.Проход -с.Бистрец- с.Кубадин.Пътя трябва да е оцветен с червено ,на места е с много дупки ,а завоите между Белила и Проход са опасни поради тесния път и лошата видимост от шубраците от двете страни .

  2. Похвална инициатива. Помислете за собствен домейн. Ако ви трябва php+mysql хостинг, а не ви се дават пари – пиши.

    Можете да се свържете и със Събин (karta.bg) и да помислите за някакви съвместни дейности.

  3. @Добрев, отсечките са добавени, благодаря.

    @Филип, благодаря, но си имаме сървър. Все пак ако се наложи в бъдеще, ще си спомня за офертата 🙂 Домейн вероятно ще вземем, само да му измислим името.

  4. Ако може да степенувате 5 степени
    Перфектен път – с чисто нов асвалт без грам дупки/неравности – ТЪМНО ЗЕЛЕН
    Непроходим път за лека кола -ЧЕРЕН

  5. „Непроходим за лека кола“ – има такава категория от самата карта. Това е пунктирания кафяв път. Така обикновено се маркират черните пътеки, като само тази категория има 5 под-категории (grade1, grade2… grade5). Рендват се с различен по големина пунктир.
    „Перфектен път“ – така както го описваш си е това което ползваме за зелен път 🙂

  6. Здравей, какво се случи със сайта. От нова година не се ъпдетва, а от скоро и лейъра го няма. Жалко беше супер инициатива.

  7. В момента ъпгрейдваме сървъра и няколко дни слоя няма да го има.

    Признавам че скоро не съм качвал данни и веднага се заемам да поправя това.
    Обаче рендването от експорти на OSM продължава и последния ъпдейт е от февруари месец (горе пише). Така че ако някой е добавял директно там, ще дойдат в слоя и без моя намеса.

    Така че stay tuned и скоро всичко пак ще се движи 🙂
    Поздрави.

  8. Възможно ли е да публикувам линк към Вашата страница в интернет форум?

  9. Дали има начин да се направи, така че когато се въведе даден участък по някакъв начин да се види кога е въведена информацията? Така, тези, които преглеждат картата ще имат информация за това от кога е тя и да си направят сметка дали е актуална.

  10. Това е добра идея, но за момента трудно ще стане. Един ден когато се появи по-читаво OSM XAPI, може да го направим.

  11. А по принцип редакцията на лейъра с оцветениете участъци пази ли се под някаква форма на история?

  12. Здравей,

    Пробвай да заредиш URL адреса в мобилния браузър. Трябва да ти се отвори. Там мини и разгледай местата, които ти трябват – парчетата би трябвало да се кешират в браузъра. При следващото отваряне уж би трябвало да ти се извадят от кеша, вместо да ги търси онлайн. Не съм 100% сигурен.

  13. Здравейте. Имам проблем с отварянето на картата, показва ми грешка в изображението. Пробвах с друг браузър, но проблема остава. Само при мен ли е така?

  14. Идеята за тази карта е изключителни ценна и полезна. За съжаление забелязвам, че в последните месеци картата не се поддържа, много от подаваните сигнали не се нанасят (пример – пътят Шумен -Силистра, който от много време трябва да е изцяло зелен, за което пиша 2 пъти). По този начин се стига до подвеждаща информация и няма как да й се доверяваме. Жалко за хубавата идея, ако има начин наваксайте пропуснатото!
    Поздрави!

  15. Здравей. Приемам критиката и съм съгласен със забележките. Имаме проблем с живата сила, която стои зад въвеждането на данните. С две думи – нямат време да се занимават. Данните си стоят на опашката и не са изгубени. Преди се опитвах да наваксвам поне веднъж месечно, но напоследък и аз нямам възможност. Хубавото на OpenStreetMap е че всеки може да въвежда тези данни, така че намерят ли се желаещи – ще се навакса лесно.

  16. Здравей те, първо да ви поздравя за хубавата работа относно http://www.roads-bg.eu.

    Другото което ме интересува е кога актуализирате картата? Бях добавил координати на 19.09.16 с номера 2069,2070 и 2071 и до този момент си стои на „Очаква добавяне“, последно “ Добавено“ е от 15.07.16. На самата карта http://www.roads-bg.eu показва това „Данни от: 2016.10.04“, което ме радва, че актуализирате картата.
    Още веднъж поздрави за добрата работа.

  17. Здравей,
    Да, признавам че напоследък са се натрупали доста неща за внасяне. Последните данни които са вкарани през сайта са от юли месец. Можеш да се ориентираш по иконката в ляво от номера – зелено тикче означава че съответната отсечка е пренесена в OSM, а прозрачния часовник – че още не е. Текста „Данни от: 2016.10.04“ отразява последната дата на изчертаване на нашия специален слой. Ако имаш нужните познания, може да вкарваш данни директно в OSM – така няма да чакаш и ще се изчертаят автоматично при следващото опресняване. Понеже данните, които са ни изпратени през формата на сайта чакат ръчна човешка намеса, която да ги изпрати в OSM.
    Поздрави

  18. Хора, защо спряхте работата по страницата? Не се обновява от Януари месец, а вече е Август… Това е едно супер полезно нещо и не мисля че трябва да изпада в забвение…

  19. Здравей,

    Тези дни ще се опитаме да наваксаме backlog-а с добавените отсечки и да ренднем изображенията. Като цяло интересът към проекта е доста спаднал и хората вече рядко добавят отсечки. В момента повечето от добавените данни са невалидни, което допълнително затрудняват мен и другото момче, отсяващи информацията.

  20. Здравейте,

    Чудесно ще е ако можем да направим картата по-достъпна за хора с увреждания. Имате ли препоръка как може да стане това?

  21. Здравейте,
    случайно открих вашата карта – благодаря за инициативата. Идеята е чудесна! Изненадвам се, че чак сега я виждам, при положение, че пътуваме доста със семейния кемпер и особено харесваме не особено популярни места в България.
    Ще публикувам картата в http://www.kemper-club.com/forum/
    Поздрави!

  22. Не си спазихте обещанието да „наваксате backlog-a“ 🙂 Нищо, здраве да е. Можете ли поне да обясните с няколко изречения как да сваля лейъра който чертаете за да си го въведа в OSM? Пишете че „Суровите данни са в свободен формат и могат да бъдат редактирани от всеки в OpenStreetMap“ но нито можах да намеря суровите данни, нито да разбера как се въвеждат и едитват.

  23. Да, не можах да го спазя, а по-сериозното е че излязоха няколко технически проблема с рендването на плочките…

    Трябва ти OSM редактор за данните – може да ползваш примерно вградения уеб редактор (http://www.openstreetmap.org/edit?editor=id#map=16/41.7953/24.6230) или специализиран отделен редактор (https://josm.openstreetmap.de/). Пътните участъци имат таг smoothness, който за нашите цели има стойност „bad“ за червените участъци, „intermediate“ за жълтите и „good“ за зелените.
    Може би малко набързо го нахвърлих за човек, който до сега не се е занимавал, но ако имаш желание – разръчкай, пък ако се появят въпроси, ще помагаме 🙂

  24. Ей, страхотна идея е това. От няколко години си избирам път откъдето да мина с моите 18 джанти и да не ми изпадат зъбите! Благодаря за помощта!
    Наистина, ако може зеления или оранжевия цвят да са, примерно : синьо или лилаво, щеше да е страхотно. И аз съм далтонист, и на мен ми е трудно.

    Пишете, моля на мейла ми къде да ви пратя една почерпка, че кой знае от колко пръснати джанти и/или гуми сте ме спасили :))

    Този сайт, ако се популяризира, ще може повече хора да помагат и да се възползват от добрата идея.

    Поздрави!

  25. Здравей Димитър!
    Благодаря за обратната връзка. До колкото разбирам най-често разпространен е червено-зеления далтонизъм? Честно казано не съм се сблъсквал с графичен дизайн, който взима предвид нуждите на далтонистите. Каква цветова гама препоръчваш – жълто, синьо, лилалво дали ще е добре? Ще помислим за някакво решение за този проблем.
    От почерпки няма нужда – карай безаварийно и това ни е достатъчно 🙂

    Поздрави

  26. Моля ви, не изоставяйте този проект. Невероятно ценно е да го имаш до себе си. Вече дори не се отваря. Ако имате нужда от повече посещения на сайта, защо не пишете до някоя телевизия да направи репортаж за вас. И без това се чудят с какво да си напълнят новините. Така ще се популяризирате доста. Сложете и реклами ако трябва, но моля ви не го спирайте…

  27. Здравей,
    Нямаме намерение да го изоставяме 🙂 Може би е имало временен проблем с връзката, но сайта си работи.

  28. Тъй като Бай Тиквов така и нищо не направи за подобряване на пътя към Видин мост всички пътища в монтански и видински окръг са подложени на маково унищожение от тирове.

  29. Ако нямате намерение да изоставяте проекта, защо тогава картата е актуална от 2017.10.21?

  30. Здравейте, бих искал да добавя следните пътища в гр. Бургас- бул. Яким Якимов целия беше реновиран и преасфалтиран преди две години. Също улица крайезерна цялата – определено заслужават зелен цвят.

  31. Здравейте! Картата вече не се отваря на стария адрес, който беше тук в сайта Ви ( http://dev.ivanatora.info/roads/ ), сега работи само http://www.roads-bg.eu/
    Има ли някаква причина и за постоянно ли ще е така? И ако да, това поддържане на още един домейн не изисква ли допълнителни фин. разходи? Ще може ли да се поддържа така по-дълго проекта и мислил ли сте за прикачането му към някой по-голям свободен проект?

  32. Здравейте!
    Картата беше преместена на нейния си домейн още преди няколко години. Финансовите разходи са пренебрежимо малки 🙂
    Не знам кой по-голям проект би имал полза от тази карта. А пък и сама по себе си тя е само визуализация на данните от OpenStreetMap.

  33. Здравейте!

    Първо бих искал да ви похваля за добрата работа по сайта и картата! Попаднах на нея след като веднъж GPSа реши да ни прекара през един от най-лошите тъмно-червени пътища в България.

    Свързвам се за да дам предложение за подобряване на самия сайт (включително и този блог) – криптиране на връзката. Разбирам че не се обработват чувствителни данни както в банка, но наличието на катинарчето в браузъра със сигурност придава завършеност.

    Обикновено сертификатите за криптиране се плащат, но от известно време има и безплатни такива. Предлагам ви да погледнете Let’s Encrypt, ZeroSSL или подобни. Аз лично използвам caddy server за хостване, който автоматично си обновява сертификата когато предишния издаден започне да изтича. Този сървър използва Let’s Encrypt и ACME протокола за сертифициране, но има много различни варианти.

    Надявам се да ви представлява интерес и да ви свърши работа.
    Весели празници!

  34. Здравейте и благодаря за обратната връзка.

    Let’s encrypt винаги е добра опция, а освен това AWS също издават безплатни сертификати с техния ACM.
    Причината да нямаме сертификат е точно това, което си забелязъл – не се обработват и съхраняват никакви данни, нямаме потребителски профили, логини, не използваме кукита, нямаме реклами, пък камоли рекламни кукита от трети доставчици. Не следим потребители под никаква форма и потребителите не оставят никакъв отпечатък при нас, освен в Google Analytics където се следи единствено натоварването на сайта.

    Моята лична идеология за нещата е KISS – keep it simple and stupid. Предпочитам процедурите да се държат на просто ниво без излишни усложнения. Сертификатите са си усложнение, което в 90% от интернет е необходимо, но за съвсем елементарни системи като нашата не виждам нужда за сега.

    Поздрави и внимавайте по пътищата. Следете google maps/waze, че пътните условия са страшни точно по празниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *