Джобна печка

Взех си джобна печка. Гори бензин за запалки, развива доста голяма температура, но няма открит пламък и не е по-огнеопасна от GSM-а ви, примерно.

Реакцията на повечето ми приятели като им я показвам обикновено е „WTF е това“, а когато им я дам да се потоплят и изцъклят очите 🙂 И аз не знаех че съществуват такива неща, докато не прочетох в някакъв форум обява за продаване. Оказва се че тези грейки са доста популярни сред ловци и туристи и въобще хора, които прекарват време навън по студовете. По-възрастните, които са били войници преди години я познават под името „каталитична грейка“ и е била стандартен артикул по руско време. Топлината не е достатъчно за да те стопли целия, но определено е две идеи повече от това да ти тракат зъбите. Печката има и други приложения. Слагаш си я на врата преди лягане и по тялото ти се разлива една приятна топлина като от горещ душ. Сецнах си кръста и топлината от печката на болното място беше голямо облекчение докато се оправи.

Само един бъг съм забелязал до сега. По документация (и по думите на десетки хора, които ползват такива неща), с едно зареждане трябва да гори поне 24 часа. Моята не караше и 3 часа. Вариантите бяха три – кофти печка (има имитации, които не са много успешни), повредена каталитична дюза или кофти бензин. Първия вариант го отписах, понеже си взех точно от този модел, който се препоръчваше по всички места. Втория вариант също бих го отписал – вярно че дюзата трябва да се гледа внимателно, но моята си беше практически нова и съм я ползвал само по инструкции. Взех си друг бензин, малко по скъп, за да тествам и третия вариант. И о, чудо – температурата се вдигна с много и времетраенето на горенето се увеличи над 12 часа. Не можах да повярвам че печицата е способна на такива неща и рекох да направя малко по-обективно сравнение между двете горива. Сложих ги при еднакви условия, свалих температурната крива във времето и статистиката потвърди това което усетих.

Тествах три вида гориво:
* бензин ZIPPO купуван от магазин „Всичко за левче“ – цена 2 лв
* бензин ZIPPO купуван от магазин за цигари „Premium“ от старозагорския мол – цена 6 лв
* бензин STAR купуван от магазин „Метал мания“ в старозагорския универмаг – цена 4 лв

Поглед отпред
Поглед отзад

Всяко измерване извърших по един и същ начин – грейката се напълва с един дозатор (до второто деление), запалва се и се оставя легнала на масата. За нея се прикрепя температурния сензор, пъха се във фабричното калъфче и повече не се пипа. Температурния сензор е DS18B20 – цифров, фабрично калибриран, с грешка от 0.5 C. Чете го Arduino Uno, свързано към компютъра, който записва показанията на всеки 15 секунди. Температурата на околната среда е 23 C. Замерванията са от момента на запалване на грейката, до момента в който температурата и се връща обратно до 23 С след изгасването ѝ.

Общ вид на опитната постановка
Близък изглед на грейката
Грейката във финална конфигурация с калъфче

Суров Excel с резултатите: readings_benzini_v2

Обобщена графика

На графиката се набива че синята линия почва малко по-горе от червената. Това се получи така, понеже изпуснах първите няколко измервания от евтиния бензин. Иначе и трите опита се извършиха при еднаква стайна температура.
* Евтиния гори малко, с ниска температура, достига пика рязко. Имам чувството че съотношението пари-въздух не му е както трябва. Вижда се че накрая когато парите намаляват температурата рязко се покачва.
* Скъпия определено гори най-много време, най-стабилно и с по-висока температура. Плавно достига максимума.
* STAR бензина гори с най-висока температура – рекордьор е със 70 градуса. Изгасва около 2 часа преди скъпия и като че ли не гори толкова равномерно.

Comments

comments

10 коментара към “Джобна печка”

  1. Страхотна статия! Заинтригува ме.

    Може ли повече информация за печката. От къде мога да се сдобия с такава? 😉 Веднъж запалена печката може ли да бъде изгасена? Колко пъти можеш да напълниш печката с един флакон от 6 лв?

  2. Тези ги продават. Моята е размер гигант. Понякога излизат обяви за втора употреба в разните планинрарски, ловджийски, рибарски и т.н. форуми.

    Документацията казва че печката може да се изгаси като махнеш дюзата (внимателно, за да не се изгориш). На практика по-лесно се получава ако просто обърнеш печката с главата надолу – гасне за десетина минути 🙂

    Флаконите са еднакви по размери и с един от тях се пълни може би 5-6 до 10-на пъти. Не е задължително да я пълниш на максимум – има дозатор с две деления. По документация голямата печка събира 25 ml, а флаконът е 125 ml.

  3. Луда работа 🙂 а защо не пише какви пари са? Заинтересувах се доста 🙂

  4. Може би са гъзари и правят на всеки индивидуална оферта 😉 Между 30-40 лв са според размера, питай ги – отговарят доста бързо и адекватно по скайп.

  5. При преходи зимата – на кръста или на корема, под палтото. Лошото е, че може да се поизпотиш 🙂

    Аз бих се сдобил с такава, но само ако ще работи с A95. Не съм фен на custom консумативите.

  6. Евала му на човека за тестовете и публикуването им….ще помогне на доста хора да не се ,,опарят,,…. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *