Музикаутор – или как крадецът вика „Дръжте крадеца“

Преди две години Григор Гачев и Свилен Мицов бяха написали по един материал за дружеството за защита на авторски права на текстописци, композитори и аранжори – „Музикаутор“, и как от 3000лв. постъпили от концерт на група „Сигнал“ в дружеството, авторите на текстовете, музиката и аранжимента, които са отново музикантите от „Сигнал“ са получили едва 23лв.! Излиза, че организацията, която би трябвало да помага на музикантите да събират печалбите от своето творчество, гълта 99% от тях и дава на реалните автори на музиката едва 1% и по-малко.

Видимо от двете публикации, още преди две години от Музикаутор са твърдели, че са закупили скъп софтуер, с който отчитат и разпределят честно и точно постъпленията за авторите. Митко Щерев обаче, който напусна управителния съвет на дружеството в края на миналата година каза, че такъв изобщо не е бил закупен. Реално към момента авторите на музиката нямат никаква представа:
1.Колко пъти и къде са били излъчени техни произведения
2.Какъв е принципът на отчитане на печалбите и какъв процент от тях трябва да получат те.
По този начин, когато накрая „на сляпо“ получат някакви пари (разбирай жълти стотинки), те няма как да докажат, че са били ощетени. Измамата на Музикаутор лъсва само когато автори като Сигнал си заплатят правата за концерт и накрая от тях получат по-малко от 1%.

През последния месец Музикаутор отново редовно се появява в медиите – наскоро пусна черен списък с некоректни платци, на всичкото отгоре води и медиен спор с бТВ. Защо само медиен, а не съдебен? От телевизията обявиха, че са изплатили всички дължими суми на Музикаутор и това, което от дружеството се опитват да правят е, да интерпретират подписания преди десетилетие договор по по-различен начин, така че да увеличат сумите, които от телевизията им дължат.

Излиза, че в Музикаутор не само нямат ясен механизъм за отчитане печалбите на авторите на музика, и не само не работят в полза на музиканти, аранжори и текстописци, ами и се стараят да „изсмучат“ възможно най-много от ползвателите на музиката, въпреки предварително уредените отношения с тях с договори. Правилно Свилен Мицов написа в блога си, че в сравнение с Музикаутор „Дон Корлеоне е бил пълен тъпак“.

Leave a Reply