OpenStreetMap – карта за състоянието на пътищата в България

Целта на тази тема е да се предостави информация относно качеството на пътищата в България. Стремежът е картата да се актуализира редовно, за да дава информация за качеството на настилката на пътищата, която да бъде от полза като се избира маршрут при пътуване в страната. Моля, предоставяйте информация, която би могла да бъде полезна за актуализиране на картата относно нови отсечки, които все още не са отбелязани, или съществуващи такива, които наскоро са били ремонтирани.

Инициативата беше започната във форума на SkyscrapperCity и се доразвива от мен и няколко приятели. Суровите данните са в свободен формат и могат да бъдат редактирани от всеки в OpenStreetMap.

Линк за картата

FAQ

1. Колко често се обновява картата?
В началото на проекта имаше адски много нови данни и слоя се ъпдейтваше на всеки 2-3 дни. След това постепенно периода се увеличава и в момента рендваме слоя на седмица-две. Това зависи от вашата активност – ако ни пращате повече данни, ще ъпдейтваме по-често.

2. От къде взимате данни за състоянието на отсечките?
От вас – потребителите. От форуми, от познати, които пътуват. През опцията “Добави данни” на картата също са качени над 700 отсечки до момента.

3. Как да използвам “Добави данни”?
Попълнете в свободен текст полетата “От”, “До” и “Състояние”. “От” и “До” биха могли да са нещо като “с. Долно Нагорнище”, “разклона на път I-8 за с. Дебелец”, “разклона на път 602 с път 6″…

4. Може ли да ни покажете състоянието и на градските улици?
Каквото ни изпратите – това вкарваме. Ако ни пратите градски улици – ще ги имате. Имайте предвид обаче че състоянието им се променя доста по-бързо от това на останалата пътна мрежа (улици се разбиват за една седмица, други за същото време претърпяват основен ремонт) и обновявайте данните които ни пращате.

5. Може ли да пращаме данни за пътища извън България?
Ако се намират близко до границата – няма проблем. Ако са по надалече или в друг край на света, ще трябва да го обсъдим.

6. Пешо казва че отсечката Х е зелена, а аз казвам че е жълта. Какво правим?
Разкажете ни защо мислите така и ние ще решим как да се появи на картата.

7. Добавих отсечката от Х до У, но не се появи на картата?
Данните минават през човек, който преценява кое как да се запише. Няма възможност за редакция в реално време.

8. Добавих отсечката от Х до У и е маркирана като качена, но все още я няма на картата?
Зелената маркировка от страни означава че хората, които качват данните са минали през отсечката и са я изпратили към OpenStreetMap. До 2-3 дни ще се появи на картата със следващото рендване.

9. Данните в OpenStreetMap не са ли публични? Не мога ли директно да ги редактирам през Potlatch/JOSM? Защо трябва да ползвам “Добави данни” и да чакам докато отсечката ми се появи на картата?
Естествено че всеки може да редактира данните в OSM! “Добави данни” е за тези които не знаят как става или не ги интересува много много какво движи картата.

10. Пътят Х е отбелязан като червен, но не е толкова зле. Минавам оттам често.
Път по който знаете дупките и ги минавате със затворени очи не значи че е хубав път. Човек който минава от там за първи път може да си потроши колата. Като цяло ако има дупки, които ви карат да намаляте скоростта или трябва да ги заобикаляте (особено с навлизане в насрещното движение) – пътят е червен.

11. Пътят между село Х и село У въобще го няма?
Пишете ни. Ще отнеме известно време да намеим GPS трак, но ако имате такъв може да ни го изпратите и ще го качим незабавно.

12. Пътищата от картата ви нямат нищо общо с реалността! Пътят Х е маркиран като червен, а онзи ден са го ремонтирали. Пътят У е маркиран като зелен а целия е в дупки!
Естествено че пътната обстановка се променя. Нямаме кристално кълбо и не виждаме какво става навсякъде по света. За това разчитаме на вас – потребителите за обратна връзка, ако намерите някакво несъответствие.

13. Плагиати! И ние от форум Х имахме идея за такава карта.
Ами направете я де 🙂 До сега съм виждал няколко варианта които представляваха сканирана пътна карта на България очертана с трицветен флумастер с данни от преди 5 години… Най-доброто което имаше беше във форума на SkyscrapperCity, чийто проект продължаваме.

14. Искам да направя дарение на проекта. Заслужавате си го!
Радвам се че мислите така 🙂 Парични дарения не приемаме, но винаги сме отворени за почерпка 🙂

15. Имам сървър на който мога да хостна проекта.
И ние имаме 🙂 Ако става дума обаче за сериозна самостоятелна машина (без чужди процеси по нея) с пълен достъп и стабилен трафик – звънкайте.

16. Защо се мъчите още, след като вече има Google Street View?
GSV не показва нещата в реално време. Снимките са правени преди доста време – месеци, година – и няма изгледи да се ъпдейтват скоро. GSV е доста сериозно out of date за целите на нашия проект. Освен това доста шосета и улици ги няма вътре (обещаваха 100% покритие на България, ама другия път), докато при нас има възможност наистина да се добавят всички отсечки. Освен това при нас много по-лесно се виждат нещата с овърлей върху картата, докато с GSV трябва визуално да проследите целия път, което би ви отнело толкова време колкото и да го пропътувате.

Tags: , , ,

19 Responses to “OpenStreetMap – карта за състоянието на пътищата в България”

 1. Добрев says:

  Здравейте !
  Моя критерии за достоверността на една карта са малките пътища който познавам . Един от тези пътища липсва на картата. Това е гр.Средец-с.Белила -с.Проход -с.Бистрец- с.Кубадин.Пътя трябва да е оцветен с червено ,на места е с много дупки ,а завоите между Белила и Проход са опасни поради тесния път и лошата видимост от шубраците от двете страни .

 2. Похвална инициатива. Помислете за собствен домейн. Ако ви трябва php+mysql хостинг, а не ви се дават пари – пиши.

  Можете да се свържете и със Събин (karta.bg) и да помислите за някакви съвместни дейности.

 3. ivanatora says:

  @Добрев, отсечките са добавени, благодаря.

  @Филип, благодаря, но си имаме сървър. Все пак ако се наложи в бъдеще, ще си спомня за офертата 🙂 Домейн вероятно ще вземем, само да му измислим името.

 4. Ботев says:

  Ако може да степенувате 5 степени
  Перфектен път – с чисто нов асвалт без грам дупки/неравности – ТЪМНО ЗЕЛЕН
  Непроходим път за лека кола -ЧЕРЕН

 5. ivanatora says:

  “Непроходим за лека кола” – има такава категория от самата карта. Това е пунктирания кафяв път. Така обикновено се маркират черните пътеки, като само тази категория има 5 под-категории (grade1, grade2… grade5). Рендват се с различен по големина пунктир.
  “Перфектен път” – така както го описваш си е това което ползваме за зелен път 🙂

 6. Gary says:

  Здравей, какво се случи със сайта. От нова година не се ъпдетва, а от скоро и лейъра го няма. Жалко беше супер инициатива.

 7. ivanatora says:

  В момента ъпгрейдваме сървъра и няколко дни слоя няма да го има.

  Признавам че скоро не съм качвал данни и веднага се заемам да поправя това.
  Обаче рендването от експорти на OSM продължава и последния ъпдейт е от февруари месец (горе пише). Така че ако някой е добавял директно там, ще дойдат в слоя и без моя намеса.

  Така че stay tuned и скоро всичко пак ще се движи 🙂
  Поздрави.

 8. Никола Николов says:

  Възможно ли е да публикувам линк към Вашата страница в интернет форум?

 9. бай недял says:

  Дали има начин да се направи, така че когато се въведе даден участък по някакъв начин да се види кога е въведена информацията? Така, тези, които преглеждат картата ще имат информация за това от кога е тя и да си направят сметка дали е актуална.

 10. ivanatora says:

  Това е добра идея, но за момента трудно ще стане. Един ден когато се появи по-читаво OSM XAPI, може да го направим.

 11. бай недял says:

  А по принцип редакцията на лейъра с оцветениете участъци пази ли се под някаква форма на история?

 12. ivanatora says:

  Да, промените в ОСМ се качват като changesets и е ясно всеки сет кога е качен и какво съдържа.

 13. Georgi says:

  Здравейте,
  как мога тази карта
  http://dev.ivanatora.info/roads/
  да я смъкна на андроид телефона си?

 14. ivanatora says:

  Здравей,

  Пробвай да заредиш URL адреса в мобилния браузър. Трябва да ти се отвори. Там мини и разгледай местата, които ти трябват – парчетата би трябвало да се кешират в браузъра. При следващото отваряне уж би трябвало да ти се извадят от кеша, вместо да ги търси онлайн. Не съм 100% сигурен.

 15. DG says:

  Здравейте. Имам проблем с отварянето на картата, показва ми грешка в изображението. Пробвах с друг браузър, но проблема остава. Само при мен ли е така?

 16. ivanatora says:

  Здравей. Проблемът вече е отстранен. Поздрави.

 17. Дидо says:

  Идеята за тази карта е изключителни ценна и полезна. За съжаление забелязвам, че в последните месеци картата не се поддържа, много от подаваните сигнали не се нанасят (пример – пътят Шумен -Силистра, който от много време трябва да е изцяло зелен, за което пиша 2 пъти). По този начин се стига до подвеждаща информация и няма как да й се доверяваме. Жалко за хубавата идея, ако има начин наваксайте пропуснатото!
  Поздрави!

 18. ivanatora says:

  Здравей. Приемам критиката и съм съгласен със забележките. Имаме проблем с живата сила, която стои зад въвеждането на данните. С две думи – нямат време да се занимават. Данните си стоят на опашката и не са изгубени. Преди се опитвах да наваксвам поне веднъж месечно, но напоследък и аз нямам възможност. Хубавото на OpenStreetMap е че всеки може да въвежда тези данни, така че намерят ли се желаещи – ще се навакса лесно.

Leave a Reply