Watermark Signature

Поставяне на воден знак

Обикновено водния знак може да бъде два вида:
* текст, който се изписва върху снимката или
* картинка която се наслагва отгоре.

Всеки може да хване произволен шрифт от нета и да си напише името. Нека сме по-оригинални и да си направим воден знак, който никой друг не може да има – да се подпишем 🙂

Намерете хубав химикал – трябва да пише равномерно и да не пуска мастилото на капки. Изберете хартия – може да е чисто бял лист, може да има редове – зависи какъв ефект желаете да постигнете. Хартията не е необходимо да е перфектно искряща бяла. И жълтеникава да е – после ще се оправи. Подпишете се няколко пъти. Когато имате няколко добри резултата можете да извадите фотоапарата.

Сложете го на ръчен фокус като го забиете на възможно най-близкото разстояние. Обектива – в най-дългия край. Целта е да получите голямо и ясно изображение на подписа. Пуснете си live view с най-голямото увеличение за да следите как е фокуса и премествайте леко назад-напред апарата докато фокуса стане перфектен. Снимайте със светкавица като използвате най-голямата възможна разделителна способност.

Следва лека обработка. Аз съм ползвал GIMP, но нещата не са по-различни в Photoshop или всеки друг свестен редактор.
* кропваме избрания подпис
* вдигаме контраста и намаляме яркостта – целта е да смачкаме цветовете и да получим открояващо се монохромно изображение (не прекаляваме с яркостта, защото по някое време ще почнем да виждаме писаното отзад на листа 🙂 )


* ако е нужно премахваме всички цветове (desaturate)
* по желание минаваме редовете с една бяла четка
* по желание удебеляваме подписа – избираме всичко по черен цвят, увеличаваме селекцията с 1-2-3 пиксела и наливаме с черната кофа
* минаваме с бялата четка и оправяме ако са се появили разни дефекти
* ако искаме да накривим нещо (или да оправим кривина) ползваме Filters -> Distorts -> Curve Bend

На този етап би трябвало да имате черно-бяло изображение, в което единия цвят е фона, а другия – подписа. Сега да помислим как ще изглежда водния знак върху произволна снимка (а ще очакваме за в бъдеще да има много снимки подпечатани с него). Ако изкараме подписа с бял цвят, ще изглежда добре върху тъмен фон, но не и върху светъл. Ако го изкараме с черен цвят – обратно. Едно възможно решение е да му сложим полупрозрачен фон, който да го откроява:
* добавяме Alpha слой към изображението (ако вече няма такъв)
* Layers -> Transparency -> Color to Alpha – и правим фоновия цвят (белия) да е прозрачен
* правим един нов слой и го позиционираме под основата
* правим една правоъгълна селекция със заоблени краища върху подписа и я наливаме с цвят обратен на цвета на текста
* слагаме прозрачност на втория слой на 50% или по усмотрение
* изравняваме изображението и го запазваме в PNG формат (заради прозрачностите)

Вече имаме водния знак, който ще ни стане запазена марка. За да го ползваме върху снимка, обаче може би ще трябва да го посмалим малко – при мен изображението беше с размери 1700х400. Запазете оригиналния файл все пак.

От тук натам можем да отворим снимката, която ще маркираме, да добавим изображението с водния знак отгоре и да запазим новия вариант (пазете си оригиналите на снимките отделно). Но за да е по-интересно, нека автоматизираме този процес.

ImageMagick е комплект с елементарни инструменти за графична обработка. Могат да конвертират формати, да правят колажи, да кропват, да комбинират снимки, да слагат маски… poor man’s photoshop 🙂 Естествено безплатен е и се ползва през командния ред, което го прави много удобен за скриптове.

Създаваме файла /bin/wmpic.sh със следното съдържание:

#!/bin/bash
filename=`basename "$1" | sed 's/\.\([^\/\.]*$\)//'`
composite -gravity southeast -quality 90 ~/watermark_small.png $1 ${filename}_WM.jpg
echo "Done: ${filename}_WM.jpg"

Няма да обяснявам кое какво прави – имате man страници на bash и на composite 🙂

Резултата е че с един ред правим изображение с воден знак:

$ wmpic.sh IMG_1789_90_91_fused.jpg
Done: IMG_1789_90_91_fused_WM.jpg

Tags: , , ,

Leave a Reply