Границата Мохо: Линкълн Чайлд – ревю


Реших да дам втори шанс на Линкълн Чайлд да ме заинтригува. Разгледах из онлайн книжарниците какви книги има издавани в България като самостоятелен автор и тази ми хвана окото. (Чета че дуетите му с Дъглас Престън били добри). Единствения проблем беше че навсякъде книгата беше изчерпана. Единствено в Пингвините не беше зачеркната. Добре – в Пловдив има Пингвини. Обадих се по телефона да проверя дали я имат – да не се разкарвам напразно. Продавачката едва успя да я намери и предложи да ми я запази. Бях изненадан, защото не иска нито име, нито никаква идентификация. Важното е че на другия ден като минах през книжарницата книгата ме чакаше там. Благодаря на тази безименна продавачка!
Какво казва резюмето на гърба на книгата:

Двaнaдeсeт xиляди футa под Aтлaнтичeския окeaн…
Haй-зaбeлeжитeлното подводно откpитиe в истоpиятa!

Лeкapят от Bоeнномоpския флот Питъp Кpeйн спeшно e повикaн нa отдaлeчeнa пeтpолнa плaтфоpмa в Сeвepния Aтлaнтичeски окeaн, зa дa помогнe в постaвянeто нa диaгнозa нa стpaнно зaболявaнe, paзпpостpaнявaщо сe сpeд пepсонaлa. Когaто пpистигa, Кpeйн нaучaвa, чe peaлният пpоблeм сe спотaйвa дaлeч долу – нa “Буpя в бeзднaтa”, изумитeлнa aвaнгapднa нaучноизслeдовaтeлскa бaзa, постpоeнa нa окeaнското дъно. Свpъxсeкpeтнaтa стaнция e пpоeктиpaнa с eднa-eдинствeнa цeл – дa изкопae нaскоpо откpит подводeн обeкт, който можe би съдъpжa ключa зa тaйнa, обвитa в многовeковни митовe и догaдки…

Кpeйн полaгa клeтвa дa мълчи и сe спускa в бaзaтa. Haучaвa, чe по вpeмe нa paзкопкитe сe нaблюдaвaт обeзпокоитeлни зaболявaния. Кpeйн осъзнaвa, чe тaйнaтa бaзa кpиe нeщо много по-сложно от мeдицинскa зaгaдкa и чe откpитиeто e всъщност много по-зловeщо…

И по-смъpтоносно, нaдxвъpлящо човeшкитe пpeдстaви!

Поpeдният пpиключeнски шeдьовъp нa Линкълн Чaйлд, този път бeз обичaйния му съaвтоp Дъглaс Пpeстън!

Веднага казвам че книгата е много добра и трябва да се прочете!
От тук нататък – внимание, следват леки детайли около сюжета 🙂
Началото е класическо – нефтена платформа на край света открива нещо на океанското дъно. Линкълн Чайлд май обича да пише за такива отдалечени места и това ми харесва. Откъснатата база с военно присъствие започва да му става навик, но ако мнозинството от читателите са такива литературно осакатени типове като мен – явно това се продава. Характерите на персонажите отново са стереотипни и могат да се опишат с по две думи: “главният герой” (да, това е повече от достатъчно за Крейн – всичко се върти около него 🙂 ), “загрижения учен”, “добричкия адмирал”, “красивата физичка” и “фанатизирания агент”. Поне героите не са толкова много колкото в “Зоната”, дори напротив – броят се на пръстите на една ръка и читателят успява да ги опознае добре до края.
Действието е динамично, пълно с екшън и загадки. Сменят се различни хипотези, нишката се движи по различни направления. Не остава място за скука. Извънземните като идея са застъпени точно колкото трябва – не прекалено много, но достатъчно за да подтикнат към размисъл. Всъщност зад основния сюжет се крият няколко философски теми, но леки и приятни, колкото да не можем да обвиним книгата че е плоска екшън-фантастика.
Този път поредната творба на Линкълн Чайлд успя да се класифицира в категорията “технотрилър”. Автора показва че се е постарал да навлезе в доста области, но имаше някои малки недоразумения. Примерно в тематиката с компютрите. Много се изненадах когато на една страница видях изсипан сорс на С 🙂 Няколкото грешки не са нещо сериозно и повече минават за типографски, като примерно изписването на “ASC II” или “imt” (вместо int). Нищо особено, в сравнение с количеството терминология, което Чайлд изсипва през цялата книга.
В заключение ще кажа че “Границата Мохо” ми се стори няколко класи над “Зоната” и вероятно в скоро време ще си намеря още нещо на Линкълн Чайлд.

Tags:

Leave a Reply