За сателитните снимки в Google Earth

Винаги съм се възмущавал, че Стара Загора вече кусур години няма детайлна снимка в запаса на Гугъл, а разни забутани места като Симитли – имат. Редовно следя блога на Google Earth и гледам как чуждите страни биват детайлно мапвани до ниво колиба, а половината България стои накъсана. И се чудя – как така все спътника не застава над Стара Загора, та да отпере две-три снимки.
Ами оказа се че Google нямат собствен спътник (а очаквах да имат!), а използват снимките от няколко от сателитите на НАСА. Които снимки изненадващо са публично достъпни в интернет. И то не само са достъпни, ами и са Up To Date! Снимката на Пловдив в Гугъла е от преди 5 години, а снимките от сайта на НАСА са само от преди месеци (и се ъпдейтват непрекъснато). Единствения недостатък, който пречи на масовата публика да им се порадва е че тези снимки не са нарязани и събрани.
За всичко това ми отвори очите REAKTOR и публикувам следните инструкции с неговото съгласие.

ivanatora 12 days ago
Как намери датата на сателитната снимка за Стара Загора? 🙂

REAKTOR 11 days ago
това е от сайта на наса.реално ниската резолюцич в GE представлява множество от съединени сателитни снимки от сателита Landsat.та от там си имат готови снимки за дошнлоад които са съединени и обработени, а по късно keyhole закупиха целия датасет (говори се че бил към 60-70 тб)и нбаправиха тази карта която виждаш.снмките са от 2000 +- 1г.ако искаш мога да ти пратя една сцена (снимка), да видиш как реално изглежда от сателит.

REAKTOR 11 days ago
аз от време те гледам, че работиш на сляпо върху Стара Загора и щях да ти пращам по ясна снимка, но като гледам скоро сложиха midresolution на гърция румъния и сърбия та го отложих, а другото е ,че има нова снимка над стара загора я гледах в каталога на фирмата, която дава от най- детаилните снимки за гугъл така че може скоро да я качат.в тази папка store4.data.bg/reacting/imagery/ съм сложил снимката за която говоря.тя е само за preview и не е детаилно но се вижда какво може да качат гугъл, а другата е една сцена над пловдив от 21 Юни 2000.тя е тази която се вижда в GE.

ivanatora 11 days ago
Ами може да ми пратиш малко снимки на Стара Загора, само да видя с какво качество си ги намерил. Интересно ми е 🙂
Не работя на сляпо – гугъл са направили детайлни карти на България. Не снимки от сателит, а съвместими карти на улици, сгради и т.н. Така че като се зуумне до високо ниво се виждат улиците с номерата и могат финно да се добавят обекти, които скоро няма да се появят в сателитните снимки.
Сега ще видя какво си качил в дата.бг
Еййй, какви гадни облаци са минали по време на снимката…
Поздрави,
Иван.

REAKTOR 10 days ago
За улиците си прав.Този слой е най прецизния, докато на сателитите им дават някакво разминаване и заради това обектите плувват след ъпдейт на снимка (както и улиците).Що се отнася до актуалността на сателитната снимка, можеш да си ги сваляш през половин един месец и чрез тях маркирах един участък на пътя до Дюни, който по карта минава о самия плаж.Интересна ми е виртуалната магистрала на marketolog.Аз си мисля, че трябва да се мапират актуални обекти, а не съм чул да се работи по “Тракия”.Чакам да излезе актуална снимка и ще му пратя едно писмо.
Ти да не би да имаш нещо общо с Черна Гора, гледам си маркирал гьола на Таню горския?Току виж може да те знам.
Аз съм Димо.

ivanatora 10 days ago
Хахаха, нямам общо с Черна Гора 🙂 Пътувам често с влака от там и тоя гьол ми се е набил на око, та реших да го маркирам.
Ще ми дадеш ли линк към мястото от където мога да си сваля тези детайлни снимки?
А за магистрала Тракия – мисля че е завършена в участъка си към Бургас и остава само някакво малко парче между Стара Загора и Нова Загора да се асфалтира. Не съм сигурен в това де – не пътувам от там и не съм го виждал всичко това. Просто така съм чувал от няколко човека – може да са само махленски истории…
Аз съм Иван, приятно ми е.

REAKTOR 10 days ago
Та Иване влизаш в този сайт landsat.usgs.gov/ .Там те имат java инструмент за разглеждане на каталозите, казва се Glovis.От него има различни колекции на платени и неплатени снимки. Безплатни са вече L7 SLC-off (2003–>)и L7 SLC-on (1999-2003). Това е един сателит, но след 2003 той се е повредил и изкарва снимките нарязани.Ще видиш, че на едни пише Downloadable а на други не. Първите можеш на момента да си свалиш докато за другите трябва да направиш поръчка за обаботка със Submit.Трябва да си регистриран, за което можеш да попълниш и неверни данни.Аз съм поръчал всички които са на крадрата над пловдив от 1999 до 2008 и ще забележиш че са Downloadable, така че можеш да си свалиш от тях. В горния десен ръб е и Стара Загора. На мен всичките ми заемат 27 ГБ.Има особености при сглобяването на цветна снимка.

REAKTOR 10 days ago
Ти ще свалиш един архив в който има 8 тифа. Та на тебе ти трчбват тези дето завършват на 10, 20 и 30 , а 80 е най детаилния, но той не е обвързан с другите и не можеш веднага да го направиш цветен. та 30 е червения, 20 зеления, 10 синия.Аз използвам фотошоп да ги наложи и се получава цветната снимка(примерно тази която ти пратих).Скоро снимките от по-стария сателит ще бъдат също безплатни.Засега от него искат по 400 долара за сцена.С него има снимки до 84 мисля, а от най-старите са през 72.Това ще е януари догодина.Наскоро четох, че за Тракия избират кой да строи та е възможно поне да са разкопали, но тук се строи бавно и мисля, че няма да има нищо.Само чакам скорошна снимка да се убедя.Погледни онзи обект при разделението на Марица от Тракия:Съм качил 3 снимки от различни дати.Особено 2002 имаше голям застои и то за няколко километра. Питай ако имаш разни въпроси, готов съм да помогна. 🙂

ivanatora 3 days ago
Такаааа – въпросче: тифовете които завършват на 10, 20 и 30 при мен са черно-бели. Да разбирам ли че всяка от тях изразява нивото на съответния цвят в RGB? Как точно ги събираш във Фотошоп?
Другите тифове играят ли някаква роля в цялостната картинка?
За черните ивици ли казваше че снимките били нарязани?
А по-детайлни снимки има ли? 🙂
Поздрави!

REAKTOR 3 days ago
Така е, черно бели са но правилно разбираш за фотошоп.От channels после merge channels, RGB и подбираш за червен-30, зелен-20, син-10. Другите бандове са с друга дължина на вълната.Примерно в GE , за повече кнтраст са в комбинация 742 + допълнителна обработка, но аз мисля, че това не е светлината, която човешкото око би видяло.Другото е, най-детаилния е осмия – 15м/пиксел, докато всички други са 30м. Има процес наречен pansharpen. При него сеналага получената мултиспектрална(цветна) снимка върху панхроматичния осми банд и така се получава 15м цветна снимка. 8ми банд при ландсат е много обхватен и затова не се получават допри pansharpen, но при spot image това работи отлично. Инженерите са измислили това с цел да се спести обема на информация, вместо да правят всичките бандове по 15м.По- детайлни няма да намериш по интернет за без пари. Най-детаилните (0.6м, примерно тази над Чирпан) от които гоогле взимат снимки са на Digital globe.В техния сайт има каталог.Разполагат с 3 снимки над Стара Загора, като 2те са облачни а третата си я виждал. Друга фирма от която си купуват снимки и има удобен каталог е SPOT image (2.5м).Скоро България ще е покрита с тях, а наскоро покриха Гърция, Турция и Румъния.Има и по-детаилни (0.3м) над Германия САЩ и други западни, но те са локални фирми и снимките представляват самолетни фотографии.

REAKTOR 3 days ago
И всички тези фирми предлагат pansharpen. SPOT налагат 5м цветна върху 2.5м пан, а Digitalglobe 2.5м col върху 0.6м pan.Интересното е че SPOT примерно ти искат с 1000 долара отгоре за този процес, но по принцип на домашния компютър отнема половин час.
За Ландсат след 2003 година всичко е с черни ивици.
Има начин с фотошоп да запълниш тези ивици със снимка от друга близка дата.Така направих тази wikimapia.org/#lat=42.1244556&lon=25.0402451&z=12&l=0&m… .Наложих тази снимка върху wikimapia и с малко transparency мисля, че се получи точен полигон. Честно казано сателита си изпълни горе долу мисията само че като погледнеш ландсат5 работи от 84.СЛед януари ще пускат и неговите снимки безплатно, а наскоро забелязах, че имат и сника от рожднния ми ден.В USGS нямат много над България от ландсат5 понеже, за да снима, той трябва да е свързан с наземна станция и затова що е било над България е в архива на ESA, а оттам регистрацията се одобрява от хора, а и не знам доколко ще е безплатно. В USGS има и по стари сателити и там като си сглобиш мултиспектралната ще видиш, че това което трябва да е зелено излиза червено.Това е заради особеноста на синия банд в неговия диапазон и именно затова се нарича не blue а near-infrared.Съществува начин това да се коригира.Има и сателити които предават актуално.Примерно ето ти от днес rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/realtime/single.php?2008324… . Тук имат доста дати след 2000 и е много удобен.Максималната резолюция е 250м.
Та Иване горе долу бях изчерпателен, но ти питай ако имаш въпроси. Това нещо трудно се намира по принцип, но е доста интересно.
Поздрави

ivanatora 22 hours ago
Между другото бая приятели се заинтересуваха от тези снимки. Може ли да копирам предишните ни няколко съобщения и да ги сложа в блога си? 🙂 Дай си някакъв линк, ако искаш да ти направя реклама.

REAKTOR 13 hours ago
kakto kazvash javno moe da e ot datata na komputara, niama znachenie.A za priatelite ti ako iskash kachvai texta niama problem.Moga daje da napravia ilustracia kak da se izrabotvat s photoshop no tova shte stane sled kato si doida na Sofia.Sega sum na selo i zatova pisha na latinica.Az niamam niakakav po specialen sait osven panoramioto i ako iskash go sloji a mislia da ti razgledam bloga.
Pozdrav

Tags: , , ,

One Response to “За сателитните снимки в Google Earth”

  1. […] материал има поне от пет месеца (както съм писал вече в този пост), Google си играят да правят подводничарски и Формула 1 […]

Leave a Reply