Липсващото левче

Попаднах на тази загадка в нета и нещо ме зачовърка. Всичко изглежда наред, и все пак не е 🙂 Накрая все пак се оказа че това което ме подразни е основата на решението. Ето я и загадката:

Трима приятели отиват на командировка в Стара Загора и отсядат в хотел Железник. Плащат за стаята общо 30 лева, като всеки дава по 10 лв. Късно вечерта хотелиерът си спомня че тази вечер има отстъпки за стаите, като всяка стая струва по 25 лв. Взима пет монети по един лев и праща пиколото да върне парите на тримата приятели. Те са трогнати от честността на хотелиера и дават 2 лева бакшиш на момчето. Останалите 3 лв си разделят като всеки взима по един.
Така всеки от тримата приятели е платил по 9 лв за стаята (10 лева, които е дал първоначално, минус левчето, което си е взел от отстъпката), което прави 3х9 = 27 лв. В момчето има 2 лева бакшиш, което прави 27 + 2 = 29 лв. Къде е липсващото левче?

Tags: ,

One Response to “Липсващото левче”

  1. Dani says:

    Не е точно така както ти си го написал – всеки не е дал по 9 лв., а по 9 лв 33 (3) стотинки . Не се усеща това 33 st , защото има 3 човека , по този начина се закръглява на левче :] и реално 3*9,(3) = 28лв. +2 лв бакшиша точно 30 🙂

Leave a Reply