Аз блек и дет метъл няма да слушам, и туйто

Това ми беше в главата преди няколко години. Днес блек и дет метъла са неразделна част от ‘менюто’ ми 🙂
Става въпрос за това как се променя човек. Има нещо – идея, храна, човек… което ви е чуждо, и самата мисъл за него ви отблъсква. В един момент вие се запознавате с това нещо и се оказва че то въобще не е толкова лошо, колкото си мислехте.
“Палачинките били вкусни, къде ми е бил акъла двайсет години”
“Толкова добре се чувствам след тренировка – раздвижен и жив. Да се бях сетил по-рано”
Естествено има и отрицателен експириънс – опитате нещо ново и то не ви хареса или даже ви отвращава. Това се случва понякога и е неизбежно. Тогава важното е да си извлечеш поука – какви са недостатъците на нещото, могат ли да се отстранят, има ли добри страни… Много начинания са били зарязвани заради разочарованието от погрешните първи стъпки.
Промяната е приспособяване към новите условия на средата.
Ако срещнете случайно на улицата ваш познат, който отдавна не сте виждали, забелязвате ли дали се е променил? Все си е същия? Значи той не е работел над себе си и е на нивото от преди старото време.
Понякога промяната ни се налага насила. В такъв случай пак трябва да съобразим какви ползи можем да извлечем. Ако нещо не ни харесва – можем ли да му приложим контра-промяна или ще трябва да се нагодим към него…
Пример за това е напускането на детството и докосването до правата и отговорностите на възрастния човек. Имам познати и съученици, които последно като ги видях не се бяха променили. Бяха си останали на детския акъл с илюзията че им е хубаво.
Промяната е гъвкавост и не бива да ви е страх от нея. Използвайте я за да създавате и моделирате света около себе си. Въобръжението и мозъка на човека са най-силните му инструменти. Не ги оставяйте да ръждясват.

Tags:

3 Responses to “Аз блек и дет метъл няма да слушам, и туйто”

 1. BornToDrink says:

  Добре казано.
  Част от поста може да се пусне накратко със: “отърветесе от предрасъдъци”. Всеки ги има и те са една преграда към нещото, до което не сме се докосвали.
  Ама то без отрицателния експириънс няма как да си изградиш представа, щот нали сме се учели от грешките си. 🙂

 2. ivanatora says:

  Аха 🙂
  Ама трябва наистина да се учим от грешките си – много хора не го правят.

 3. Nicheff says:

  абе не го правят , всички се променят малко или много , въпросът е “Колко бързо се адаптираш”? е там на някои им трябват години , а други се справят доста по-бързо. Въпрос на капацитет , желание, упоритост и възможности 😉

Leave a Reply